Duitsland doet plastic rietjes ook in de ban

  • 1 min read

Duitsland gaat plastic wattenstaafjes, rietjes, bestek en borden, ballonstokjes en voedselbakjes verbieden. Dat heeft het Duitse kabinet vandaag besloten. Het wegwerpplastic is vanaf 3 juli 2021 verboden.

Het besluit van Duitsland is in lijn met de regelgeving van de Europese Unie om plasticvervuiling tegen te gaan. Vanaf 2021 is in de EU het gebruik van wegwerpplastic verboden. Hier valt het zogenaamde bioplastic, wat veelvuldigdig als duurzaam alternatief aangeboden wordt ook onder.

De Duitse minister van Milieu zegt dat de beslissing onderdeel is van een plan om de 'weggooi-cultuur' aan te pakken. Ruim 20 procent van het vuilnis bij openbare plekken is wegwerpplastic.

Plasticberg gegroeid door corona

Het besluit komt op een moment dat het gebruik van bijvoorbeeld plastic bestek toegenomen is in de horeca, uit angst dat via gewoon herbruikbaar bestek misschien het virus kan worden overgedragen. Daardoor is de afvalberg de laatste maanden gegroeid."

In Nederland werden in 2016 gratis plastic tasjes al verboden. Het aantal plastic tassen in zwerfafval is daarna met 60 procent gedaald. Ook Nederland gaat per 2021 plastic wegwerpspullen zoals rietjes verbieden.

De afgelopen maanden spreken steeds meer bedrijven zich uit tegen wegwerpplastic. Zo doet bijvoorbeeld HEMA wegwerpplastic in de ban en willen IKEA en McDonald's geen plastic rietjes meer gebruiken.

Search