• Login

Search

Rietjes door de eeuwen heen: de evolutie van het rietje

  • 3 min read

Je zou het misschien niet denken, maar we gebruiken al eeuwenlang rietjes om mee te drinken. Niet de bekende plastic rietjes, die in deze tijd voor veel ophef zorgen, maar rietjes van allerlei materialen, zoals goud, zilver en rogge. We nemen je mee in de evolutie van het rietje.

Rietjes 3000 voor Christus

Er zijn aanwijzingen dat de oude Mesopotamiërs regelmatig rietjes gebruikten. Oude afbeeldingen tonen mensen die zich rond grote vaten verzamelen en eruit drinken met 3 meter lange rietjes. Dit was de manier waarop oud bier werd gedronken. Deze rietjes werden voornamelijk gemaakt van zilver en goud.

Rietjes door de jaren heen

Rietjes in de 16e eeuw

In het Argentinië van de 16e eeuw werd een rietje uitgevonden speciaal voor het drinken van yerba mate, een populaire kruidenthee van hele bladeren. Dit speciale metalen rietje, een bombilla genaamd, had een grote holle cirkel aan de onderkant met gaten om de theebladeren uit te persen. Dit herbruikbare rietje is nog steeds populair in heel Zuid- en Midden-Amerika.

rietjes door de jaren heen

Rietjes in de 19e eeuw

In de 19e eeuw gebruikten mensen rauwe stukjes raaigras als rietjes om sterke drank en cocktails te drinken. Traditionele rogge rietjes hadden alleen nogal een nadeel: ze lieten een muffe, onaangename smaak achter in de drank. 

Uitvinder Marvin Stone creëerde het eerste papieren rietje in 1890 nadat hij de nadelen van het rogge rietje had ondervonden. Terwijl hij op een avond na het werk genoot van een munt julep, merkte hij de onaangename smaak op die het rietje in zijn drankje achterliet.

Het bleek dat het maken van een papieren rietje niet veel verschilde van zijn oude baan als sigarettenfabrikant in een fabriek. Stone wikkelde een stuk papier om een potlood, lijmde de naden aan elkaar en het eerste prototype van het papieren rietje was geboren.

rietjes door de jaren heen

Rietjes rond 1930

In de jaren 30 van de 20e eeuw, waren papieren rietjes de norm. Joseph B. Friedman bracht het werk van Stone naar een hoger niveau door het allereerste buigzame rietje uit te vinden. Terwijl hij zijn jonge dochter zag worstelen om haar milkshake uit een gewoon rietje te drinken, kreeg Friedman het idee voor een in hoogte verstelbaar rietje. Hij stak een schroef in het papieren rietje en omwikkelde de tandzijde om de vorm van de schroef op het rietje te laten inspringen. Hierdoor kon het buigen zonder de stroom af te sluiten.

Buigrietjes werden op de markt gebracht als een manier waarop mensen samen milkshakes en frisdrank konden drinken zonder elkaar te besmetten met het polio-virus, wat in die tijd hoogtij vierde. Met het buigbare rietje konden zorgverleners ook vloeistoffen geven aan zieke ziekenhuispatiënten.

rietjes door de jaren heen

Rietjes rond 1960

In de jaren zestig werden meerdere bedrijven opgericht om plastic rietjes te produceren ter vervanging van papieren rietjes. Plastic rietjes kunnen voor onbepaalde tijd in vloeistof blijven staan zonder hun vorm te verliezen, wat bij papieren rietjes niet het geval is. Plastic haalde uiteindelijk papier in en al snel waren papieren rietjes nauwelijks meer verkrijgbaar.

rietjes door de jaren heen

Rietjes in de jaren 80

In de jaren tachtig was de markt voor plastic rietjes verzadigd geraakt. Er was veel concurrentie op de markt en bedrijven moesten nieuwe gerelateerde producten pushen om op te vallen. In de jaren tachtig was het tijdperk van opvallende plastic rietjes aangebroken. Erik Lipson, eigenaar van Fun-Time International, vond in 1984 de Crazy Glasses uit, een aanvulling op de iconische Krazy Straw. Het rietje had de vorm van een bril en werd al snel populair.

rietjes door de jaren heen

Rietjes in 2015

In 2015 dook er een video op van een zeeschildpad die een plastic rietje in zijn neusgat heeft. De video laat zien hoe reddingswerkers een plastic rietje van 10-12 cm uit de neus van de schildpad halen. Vandaag de dag is de video meer dan 109 miljoen keer bekeken.

De video was een keerpunt in het bewustzijn over niet-herbruikbaar plastic. Het leidde tot wereldwijde verontwaardiging en bracht milieuactivisten ertoe om te eisen dat de regering plastic rietjes verbiedt.

rietjes door de jaren heen

Rietjes in 2019

In 2019 stemde de Europese Unie voor een verbod op al het Single Use Plastic (SUP wetgeving). De wetgeving verbiedt al het eenmalig plastic gebruik, zoals plastic bekertjes, bordjes, maar ook rietjes. De wetgeving is sinds 2021 een feit. 

plastic rietjes verbod

Rietjes vandaag de dag 

Anno 2023 zien we steeds meer oude alternatieven van rietjes terugkomen. Denk aan de papieren rietjes, metalen rietjes, maar ook rietjes gemaakt van riet, bamboe of tarwe. Plastic rietjes verdwijnen steeds meer, mede omdat ze sinds de SUP wetgeving steeds moeilijker te verkrijgen zijn. 

rietjes duurzaam

Het alternatief voor het plastic rietje

Ben jij als horecaondernemer nog steeds op zoek naar het beste alternatief? Probeer dan onze tarwe- en rieten rietjes en ontdek zelf de meerwaarde van StrawZ.