• Login

Search

Wat betekent de SUP wetgeving voor jou als horecaondernemer?

  • 2 min read

We moeten met zijn allen werken aan een duurzamere toekomst. Als horecaondernemer merk je daar vast al het een en ander van. Zo werd in 2021 de Single Use Plastic (SUP) wetgeving geïntroduceerd. Maar wat betekent dit voor jou als horecaondernemer?

Steeds vaker alternatieve materialen

Dat onze natuur en oceanen vol zitten met plastic is niet onbekend meer. Niet zo gek dus dat overheden druk bezig zijn met het verminderen van plastic verbruik. Zo krijg je niet standaard meer een plastic tasje mee in bij de winkel en worden supermarktproducten steeds vaker verpakt in papier of andere alternatieve materialen.

SUP wetgeving - de gevolgen voor jou

Maar ook de horeca-sector doet mee. In 2021 werd de Single Use Plastic wetgeving geïntroduceerd met als doel plastic waste te beperken in deze sector. Plastic materialen die maar één keer gebruikt kunnen worden, zijn sindsdien verboden, met uitzondering van producten waar nog geen alternatief voor is. 

Denk dus aan de plastic koffiebekertjes, bestek, bordjes en plastic rietjes. 

SUP richtlijnen

Welke alternatieven zijn er? 

Als we kijken naar plastic rietjes, zijn er al vele alternatieven op de markt. Denk aan papieren of metalen rietjes. Maar niet elk materiaal is even geschikt om in je drankje te stoppen. 

Het papieren rietje

Het papieren rietje is duidelijk het meest voorkomende alternatief van het plastic rietje. Je ziet ze bij de meeste grote ketens voorbij komen. Voordeel van het papieren rietje is dat het voor eenmalig gebruik is. Je kunt het dus makkelijk meegeven aan je gasten en hoeft ze niet her te gebruiken. Maar wat ons betreft heeft het papieren rietje ook een groot nadeel. Het wordt namelijk al gauw soppig en zacht als het even in je drankje staat en je er gebruik van maakt, waardoor de bovenkant van het rietje dicht komt te zitten en je drankje niet meer goed uit het rietje komt. 

papieren rietje

Het metalen rietje

Het metalen rietje daarentegen, behoudt netjes zijn vorm tijdens het drinken. Metalen rietjes zijn hip, zien er leuk uit en maken zo je drankje helemaal af. Het nadeel van het metalen rietje is dat het niet wegwerpbaar is. Metalen rietjes moet je hergebruiken. Je kunt deze dus niet meegeven aan je gasten en bent meer tijd kwijt om de rietjes schoon te maken na gebruik. Daarnaast zijn metalen rietjes een stuk duurder in vergelijking met bijvoorbeeld papieren rietjes. 

metalen rietje

Tarwe- en rieten rietjes

Een tarwe- of rieten rietje heeft de voordelen van papieren rietje, omdat het wegwerpbaar is, én de voordelen van het metalen rietje, omdat het zijn vorm behoudt, niet soggy wordt en hetzelfde mondgevoel heeft van plastic . Daarom zijn de rietjes van StrawZ gemaakt van tarwe en riet. Dit is wat ons betreft het ideale alternatief voor de plastic rietjes. 

tarwe rietje

Start vandaag met StraWz

Ben jij als horecaondernemer nog steeds op zoek naar het beste alternatief? Probeer dan onze tarwe- en rieten rietjes en ontdek zelf de meerwaarde van StrawZ.

Vraag hier een gratis sample aan.