PLA en bio-based plastics zijn niet de oplossing voor ons plastic probleem

  • 2 min read

Wat wij van StrawZ met onze Hay!Straws al veel langer wisten is nu ook onafhankelijk vastgesteld bij “De Monitor” van KRO-NCRV.

PLA op basis van bijvoorbeeld suikerriet of bio-based plastics op basis van avocado pitten zijn niet de oplossing voor ons plasticprobleem.

 

Wat namelijk veel mensen niet weten is dat bioplastics en PLA niet composteren onder natuurlijke omstandigheden. Het is enkel onder industriële omstandigheden composteerbaar.

Maar dan moet het wel gesorteerd en gescheiden aangeboden worden aan de verschillende composteerfabrieken. Ondanks dat hier wel voor betaald wordt door de gebruiker, gebeurt dit niet en verdwijnen PLA en ook biobased plastics gewoon in de verbrandingsoven.

Mocht het toch aangeboden worden aan een composteerfabriek, dan wordt het alsnog bij het restafval aangeboden. Onderzoek wijst namelijk uit dat het op dit moment gebruikte composteerproces in de composteerfabrieken gemiddeld 4 weken duurt, waarbij voor het verwerken en composteren van PLA en biobased plastics onder geconditioneerde omstandigheden 12 weken noodzakelijk is.

Het industrieel verwerken en composteerbaar maken van PLA en bio-based plastics heeft daarom geen positieve uitwerking op de kwaliteit van het uiteindelijke compost. Hierom wordt dit afval gescheiden van het groen-afval en belandt het alsnog bij het restafval om verbrand te worden. 

 

Op dit moment adviseert Milieu Centraal zelfs PLA en Bio plastics altijd bij het restafval te gooien!

 

Dat is ook waarom wij als StrawZ gekozen hebben voor onze Hay!Straws als alternatief voor het plastic, biobased plastic, PLA en papieren rietje. Onze Hay!Straws zijn 100% duurzaam, volledig natuurlijk en wel natuurlijk biologisch afbreekbaar, hét enige juiste alternatief wat wel lekker verantwoordt slurpt!

Kijk ook de uitzending  en trek je eigen conclusie en bestel ook snel onze rietjes en “Join the Straw-Volution®” net als die velen anderen die je al voorgegaan zijn!

Search