Hay!Straws; het organische duurzame alternatief voor plastic rietjes

  • 2 min read

Zoals je wellicht weet is er vanaf 2021 een verbod in de EU op plastic wegwerpartikelen waarvoor betaalbare alternatieven zijn, zoals rietjes, bestek en borden. Het gaat om tien producten die het meest als zwerfvuil terecht komen op de stranden en in zee.

Ook drank- en voedselverpakkingen van piepschuim, roer- en wattenstaafjes, ballonstokjes en zakjes van dun plastic vallen onder het verbod.

EU-lijst met te verbieden wegwerpplastic:

  • wattenstaafjes
  • bestek
  • borden
  • rietjes
  • roerstaafjes
  • ballonstokjes
  • ultralichte plastic zakjes
  • piepschuimen voedsel- en drankverpakkingen

Zoals je ziet vallen onder dit plastic verbod dus ook de welbekende plastic rietjes. Maar wat zijn nu de alternatieven?

Alternatieven

Op dit moment zijn rietjes uit stro of tarwe één van de meest duurzame en beste alternatieven voor bars, hotels, restaurants en de evenementenbranche in vergelijking tot plastic en siliconen rietjes.

Er zijn andere, niet-plastic, alternatieven die “herbruikbaar” zijn; zoals glazen rietjes, metalen rietjes en bamboerietjes. Maar die moeten na gebruik worden schoongemaakt met water en schoonmaakmiddelen. Dit wordt als zeer tijdrovend beschouwd en bij elke spoeling wordt veel water verspild. Daarnaast is een veelgehoord probleem dat klanten graag deze rietjes meenemen naar huis. Een kostbare zaak.

Andere, meer biologische alternatieven zijn; papieren rietjes, eetbare rietjes, rijstrietjes, pastarietjes en rietjes van suiker. Voor de productie van deze rietjes is veel water en energie nodig. Bijvoorbeeld voor het bleken, aanmaken van de substantie om het rietje te vervaardigen en het reinigen voordat het door de consument gebruikt kan worden. En als het eenmaal door de consument gebruikt wordt is veelal de klacht dat de rietjes vies smaken en zacht worden met als gevolg afbreuk op die fantastisch gemaakte cocktail. Dat wil je toch niet?

Tarwe rietjes; het duurzame organische alternatief voor plastic rietjes!

Onze missie bij StrawZ is het verkleinen van de ecologische voetafdruk in de bar, restaurant en horeca branche. Dus hebben we gezocht naar het voor ons beste alternatief met de kleinste ecologische voetafdruk. De oplossing; het natuurlijke rietje van stro ofwel tarwe. 

Het is een 100% biologisch afbreekbaar rietje, milieuvriendelijk en glutenvrij. En nog beter, 100% plasticvrij! Naar onze mening het enige echte alternatief.

Onze Hay!Straws worden verzameld van kleine boeren die de rietjes oogsten. Het stro of tarwe komt van over de hele wereld, de VS, Europa, Azië. Het is een restproduct van de graanoogst, minimaal verwerkt en gifvrij. Daar zien we op toe!

De natuurlijke tarwestelen worden driemaal gespoeld met steriel water, een korte tijd blootgesteld aan warme lucht en daarna aan de lucht gedroogd, gesneden en verpakt.

Circle of Life

Wij hebben de complete “Circle of life” van het rietje in beeld, zo weten we van welke boer en stuk land het tarwe vandaan komt, wanneer het verwerkt en verpakt is in onze eigen faciliteiten, door gewaardeerde collega’s die allemaal in dienst zijn en een eerlijk salaris verdienen. Allemaal onder de strengste veiligheidseisen zodat voedselveiligheid gegarandeerd kan worden.

Wil jij ook de overstap maken op het enige echte alternatief en deel uitmaken van de Straw-volutionTM?

Neem contact op met onze klantenservice voor groothandelsprijzen en probeer ze zelf.

Search